De eerste weken slaapt je baby veel en huilt hij nauwelijks en dan ineens krijgt hij last van darmkrampjes. Bijna alle baby’s moeten hier doorheen, de een heeft er helaas meer last van dan de ander. Het hoort er dus bij maar het kan jou als ouder soms wel machteloos laten voelen. Lees hieronder alles over de oorzaken en wat je er tegen kan doen.
Wat zijn darmkrampjes?
Darmkrampjes (of buikkrampjes) worden veroorzaakt door het samentrekken van de spieren in de darmwand. Dit kan ontstaan door verschillende factoren.
Oorzaken darmkrampjes
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot darmkrampjes. Wij omschrijven hieronder de meest voorkomende oorzaken.
– Nog niet volledig ontwikkeld maagdarmstelsel; Bij de geboorte van je baby is zijn maagdarmstelsel nog niet volledig ontwikkeld. Het verteren van de voeding kost moeite en gebeurd niet altijd volledig. Het gevolg hiervan is vaak gasvorming en krampjes.
– Lucht in de darmen; als je baby gulzig of te snel drinkt kan er lucht in zijn darmen komen waardoor zijn darmpjes opgezet kunnen raken.
– Voeding van je baby; alle veranderingen in de voeding (meer of minder voeding, van borst- naar kunstvoeding (of omgekeerd), veranderen van merk flesvoeding, enz) kunnen darmkrampjes veroorzaken. Probeer dus niet te veel te switchen van merk en soort voeding en bouw de hoeveelheid voeding rustig op.
Darmkrampjes herkennen
Natuurlijk reageert elke baby anders maar de meest voorkomende symptomen zijn:
– Schoppen en trappelen met zijn benen
– Benen krampachtig optrekken of juist zijn lijfje overstrekken
– Last van winderigheid
– Hard huilen ongeveer een halfuur na zijn voeding
– Veel onrust en spanning in zijn lijfje
– Gebalde vuisten
Hoe lang duurt het?
De piek van de darmkrampjes ligt meestal rond de 6 weken na geboorte. Daarna zal het gaan afnemen. Met 3-4 maanden moet het echt een heel stuk minder zijn en met 6 maanden hebben de meeste baby’s er helemaal geen last meer van.
Tips darmkrampjes
Er zijn ontzettend veel tips, er is helaas niet 1 oplossing die voor alle baby’s werkt. Hieronder de meest gebruikte tips, hopelijk zit er 1 tussen die werkt voor jouw baby.
– Het is belangrijk dat je baby rustig drinkt. Las bijvoorbeeld af en toe een pauze in als je baby te gulzig en onrustig gaat drinken. Tussendoor laten boeren kan ook helpen.
– Als je flesvoeding geeft is het belangrijk dat je baby geen lucht binnen krijgt tijdens het drinken. Een goede fles (Difrax word vanuit de kraamzorg getipt) en speenmaat (verschilt per merk) zijn hierbij belangrijk. Zorg dat de speen tijdens het drinken altijd gevuld is met melk.
– Om zijn buikje te helpen ontspannen kan je verschillende dingen proberen; warmte (kersenpitzakje op zijn buik leggen, een bad enz), fietsbewegingen met zijn beentjes maken of zijn buikje zachtjes masseren (met de klok mee rondjes draaien).
– Veel baby’s worden ook rustig van inbakeren. Je kan hem in een doek inbakeren of in een inbakerslaapzakje.
– Beweging kan ook goed helpen om hem rustig te krijgen, loop rondjes door de kamer met je baby op je arm of draag hem in een draagzak dicht tegen je aan. Vaak vinden ze het ook prettig om met hun buikje op je onderarm te liggen terwijl je rondjes loopt. De tegendruk van je arm kan de krampjes verminderen.
– Probiotica; er zijn verschillende merken, de bekendste zijn Infacol, Sab Simplex en Orthica. Het is niet wetenschappelijk bewezen maar toch hoor je veel positieve verhalen over het effect van probiotica bij darmkrampjes.
– Vraag hulp! Soms zie je het echt even niet meer zitten, draag de zorg van je baby dan over aan iemand die je vertrouwt en probeer zelf wat te ontspannen (een warm bad, buiten een rondje lopen). Meestal kan je er dan wel weer tegenaan en hou vast aan de gedachte dat er echt een eind aan komt.
– Bij twijfel, raadpleeg altijd een deskundige. Jij kent je baby echt het beste en weet dus ook wanneer er meer aan de hand is. Vertrouw op je gevoel.